Geef ondernemers de leiding bij de aanpak van de mondiale drugsproblematiek en het probleem zal worden opgelost.
Als het aan Sir Richard Branson ligt, zetten ondernemers zich in bij grote vraagstukken in de wereld. Dat zei hij tijdens een vraaggesprek op VTEX Day 2017. Nieuwssite Inc.com was erbij.
“Topmannen uit het bedrijfsleven hebben een andere kijk dan overheden“, zegt Branson. “Zuid-Amerika lijdt al jaren grote verliezen in haar gevecht tegen drugs. Al vijftig jaar lang. Het is een gebed zonder einde. Als zakenman had ik er 49 jaar geleden al een einde aan gemaakt.”
Zakenmensen kijken naar dit soort problemen op hun eigen – volgens Branson betere – manier: vanuit het ondernemerschap en de zakenwereld. Branson denkt dat zo oplossingen gevonden kunnen worden die overheden niet zien.
In Zuid-Amerika doen ze het verkeerd
Tijdens het interview beantwoordde Branson aanvankelijk vooral vragen over het zakenleven. Totdat hij zelf een vraag had aan de toehoorders. “Wie heeft gehoord van de arrestatie van 38 mensen in Sao Paulo?”
Branson legde uit: "Dit verhaal zou iedereen moeten kennen. In een kleine gemeenschap in Brazilië deed de lokale bevolking haar uiterste best om drugsgebruikers op het rechte pad te krijgen. En het werkte. Het aantal misdaden halveerde. Het was een goed voorbeeld van hoe heel Brazilië het probleem aan zou moeten pakken. Maar één of andere idioot stuurde 900 ME-ers naar het gebied. De levens van deze mensen werden erdoor verwoest. Ze belandden in de cel."
'Het is tijd dat we wakker worden'
Branson is gefrustreerd over de huidige aanpak van de drugsproblematiek. "Die hele war on drugs. Het doet meer kwaad dan goed. Het is tijd dat we wakker worden. Mensen zouden moeten weten wat er gebeurt met mensen in landen die de verkeerde aanpak hebben. Zuid-Amerika heeft al vaak genoeg het deksel op de neus gekregen, maar nog altijd pakt het jonge mensen hard aan."
Branson noemde onder meer Duitsland als voorbeeld van een land dat in zijn ogen een goede aanpak heeft. Zo beschouwen ze bij onze buren verslaving als een ziekte en richten ze zich op rehabilitatie in plaats van het opsluiten van verslaafden.
Dit is volgens Branson ook de juiste lijn: het decriminaliseren van het gebruik van drugs.
LEES OOK Deze hoogleraar ziet legalisering van wiet als haalbare optie in Nederland